Energiastop hőszigetelő üvegekkel

By   2016-05-17

ablakinfo-03Napjaink egyre hangsúlyosabb kérdése környezetünk fokozottabb védelme. Az energiatakarékosság a legfontosabb lépés a szennyezőanyagok kibocsátásának csökkentéséhez, másrészt az energiahordozók nagyobb hatásfokú felhasználására van szükség. A hőszigetelő üvegezések alkalmazásával jelentősen javul az energiamérleg és a fűtési költségek is alacsonyabban tarthatók. Ennek nemcsak a pénztárcánk látja örömét, hanem környezetünk is.

A cél eléréséhez vezető út, hogy jó hőszigetelésű épületeket építsünk, vagy már a meglévőt javítsuk, szigeteljük minél jobban és ezáltal minél kevesebb szén-dioxidot juttassunk a levegőbe.

Nemcsak a falak, hanem elsősorban a nyílászárók jó hőszigeteléséről kell gondoskodni, hiszen ez az a felület, ahol a legnagyobb a hőveszteség. A nyílászárók hőszigetelése a tok- és a szárnyprofil alapanyagának minőségétől, az üvegezés típusától és a tömítések minőségétől függ. Az ablakok és ajtók hőszigetelési értékét az „u” érték mutatja meg. Minél kisebb ez az érték, annál jobb a hőszigetelés. A fűtési költség megtakarítás a nyílászáró és a benne lévő üveg együttes hőszigetelési értékének a javításával érhető el.

A leggyorsabban megtérülő beruházás azonban, a jobb szigetelő üvegválasztás. Az ug=1, 4W/m²K hőszigetelő üvegre lágyfém bevonatot visznek fel lehelet finoman az üveg felszínére, ha ugyanezt az üveget még nemesgázzal (Argon) is feltöltik, akkor a hőátbocsátási tényező még jobb, vagyis ug=1, 1W/m²K lesz. Mivel az Argon hővezető képessége a levegőnél lényegesen kisebb, így a kifelé történő hőveszteséget csökkenti.

Amennyiben a megtakarítást téli időszakban forintokban számoljuk, egy átlagos családi ház üvegfelületét kb. 30m2 üvegfelületnek véve legalább u=1,4 –es üveg alkalmazásával, az egy év alatt megtakarítható fűtési költség 16-18 ezer Ft.

Az új TPS extra hőszigetelésű üvegek hazánkban elsőként a PREMIER Ablakrendszereknél jelentek meg. Beépítésükkel tetemes fűtési költség takarítható meg.

Az új technológia újdonsága, hogy az üvegrétegek közötti hagyományos alumínium távtartót thermoplasztikus távtartó váltja fel, amely a hőszigetelő tényezőt (az Ug érték) nagymértékben javítja.

Kétrétegrendű üveg esetén, Argon gáztöltéssel ténylegesen garantálja az Ug=1,0 W/m2K hőszigetelést. Három rétegű üvegezés esetén pedig akár a Ug=0,6 W/m2K hőszigetelő érték is elérhető.

A TPS távtartó rossz hővezető tulajdonsága nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az alumínium távtartóknál tapasztalható úgynevezett “hideg perem” – a hőmérsékletkülönbségből adódó, az üveg alsó 50-60 mm-es sávjában jelentkező páralecsapódás – megszűnik, ezáltal javul a komfortérzet.