Gyakori kérdések

Mit tartalmaz a nyílászáró ára?

A nyílászáró ára tartalmazza a teljes tokszerkezetet, üveggel, a vasalatot és kilincset. Az ablak vagy ajtó ára nem tartalmazza a kiszállítást, beépítést, kőművesmunkát, külső-belső párkányokat, takaróléceket (szegőléc), redőnyt, szúnyoghálót, stb. A nyílászáró kiegészítőket külön igény szerint számoljuk ki.

Mi az a légkamra és hány légkamrás ablakot érdemes venni?

A nyílászáró légkamráinak száma a keretszerkezetben lévő tér különböző légrétegeinek száma, amelyek fizikailag el vannak választva egymástól (zárt légrétegek). Ez az érték három kamrástól hétkamrásig változhat. Minél magasabb légkamra számú egy szerkezet, annál jobban hő- és hangszigetel az ablak, illetve annál jobb a statikája. Példaképpen a háromkamrás nyílászárók K(U) értéke K(U)=1,5 és 2,0 között, az öt légkamrás szerkezetek K(U)=1,1 és 1,4 között vannak.

Mit jelent a beépítési mélység?

A beépítési mélység az ajtó, ablak profil vastagságát jelenti. A három légkamrás nyílászárók általában 60mm, az öt légkamrásak 70mm, a hat vagy hét kamrás ablakok 80mm beépítési mélységgel rendelkeznek. Minnél nagyobb a beépítési mélység annál nagyobb az ablak és ajtó statikája, hő és hang szigetelése.

Mikorra lesz beépítve/kicserélve a nyílászáró, ha megrendelem?

Gyártási idő: a megrendeléstől számított gyártási idő általában minden nyílászáró termékünknél más (2-6 hét között lehet).
Időpont egyeztetés: az ajtó, ablak megérkezése és az anyagdíj hátralékának kiegyenlítése után időpont egyeztetés történik, és a legközelebbi mindkét fél által jóváhagyott időpontban végezzük el az ajtó, ablak beépítését.
Beépítési idő: egy ablak, ajtó esetén kiegészítőktől (redőny, takaróléc, aereco) függően a beépítési idő átlagosan 1-2 óra. A nyílászáró beépítés időtartama a munka mennyiségétől és a rendelt kiegészítőktől is függ. Az ablakcsere nagyobb komplett lakás, családi ház esetén 1-2 nap, de lehetőség szerint törekszünk arra, hogy egy napon belül befejezzük a munkát, még ha ez az estébe is nyúlik.

Melyik fázisában kell elvégezni az ablak vagy ajtócserét a lakásfelújítás során?

A nyílászáró bontásos cseréje esetén az új ablak és ajtó beépítését legkésőbb a festés, glettelés, burkolás előtt kell elvégezni. Bontás nélküli nyílászáró csere és panellakások esetén többnyire mindegy.

Mire számíthatok nyílászáró csere kivitelezésekor?

Többnyire reggel 8-9 között a beépítő szakembereink megérkeznek Önhöz. Ekkor az új ablak és ajtó elemek valamint a szerszámok a munkaterületre kerülnek. A munka a régi nyílászáró elemek bontásával kezdődik majd ezt követően az új ablak, ajtó kerül beépítésre. Ezt követi az ablak, ajtó szigetelése, majd párkányok, takarólécek szerelése, végül a redőny, szúnyogháló kerül a helyére. Végezetül az ajtó, ablak finombeállítása történik, illetve az átadás-átvétel.

Hogyan készüljek a nyílászáró beépítésre?

A nyílászáró csere porral és zajjal jár. Ezért azon helységekben, ahol nyílászáró csere lesz, érdemes a portól védendő tárgyakat és a padlót letakarni. A nyílászáró előtti részeket kérjük kiüríteni, hogy szakembereink számára a munkaterület könnyen hozzáférhető legyen. Amennyiben a környéken nehézkes a parkolás, érdemes gondoskodni megfelelő parkolóhelyről, hiszen a nyílászárók kézi szállítása nehéz és balesetveszélyes!

Mi történik a kibontott ablak és ajtó részeivel?

A kibontott régi nyílászáró elemeket kérésére költségtérítés mellett elszállítjuk.
Az ablak bontás nélküli cseréje a tokba építés.
Az ablak bontás nélküli cseréje esetén az arra alkalmas régi ablak, ajtó régi tokjába építjük bele az új nyílászárót. Az új és a régi ablak közötti hézagot szigetelőanyaggal töltjük fel és műanyag takaróléccel a szigetelő réteget eltakarjuk. Ennél a beépítési módszernél utólagos kőművesmunka nem szükséges, jóval kisebb kosszal jár, mint a nyílászáró bontás – beépítéses cseréje. Egyetlen hátránya, hogy igy pár cm-rel kisebb üvegfelületet kapunk!

A kőművesmunkát ki végzi el ha szükséges?

A tokba építésen kívül majd minden egyéb esetben szükséges a kiegészítő kőművesmunka az ablakcsere után. Külön kérésre megszervezzük, hogy a nyílászáró cserét követően 1-2 napon belül az esztétikai helyreállítás megtörténjen. Az ablak, ajtó bontás nélküli (tokba építés) cseréje és a panel épületek esetén kőművesmunka nem keletkezik.

De miért szükséges kőművesmunka?

A nyílászáró csere során a belső fal részek, burkolatok sérülhetnek (állapottól függően). Ennek helyreállítása kőművesmunkát igényel. A külső falrészek általában sértetlenek maradnak. Fontos, hogy a helyreállítási munka csak egy esztétikai helyreállítás! Minden általunk beépített ablak, ajtó beállítva és kiszigetelve kerül átadásra, így beépítés után funkciójukat azonnal 100%-ig betöltik!

A nyílászáró beépítés tartalmaz kőművesmunkát?

Alapvetően nem, de kérésre megszervezzük, hogy megfelelő szakember elvégezze a nyílászáró cseréjét követő kiegészítő kőművesmunkákat (vakolás, spalettázás, helyreállítás). Érdemes előre kalkulálni ezzel az összeggel, mert például a spalettázás nem kevés összegbe kerülhet ha több nyílászárót építtet be.

Hangszigetelő ablak. Megéri?

Forgalmas környéken lakunk és a közeljövőben ki akarjuk cserélni a régi ablakokat műanyagra. Viszont nagyon szeretnénk, ha jó hangszigetelők lennének, nem baj, ha drágább, de legyen jó minőségű és feleljen meg a célnak, csukott állapotban alig legyen hallható a forgalom zaja. Van valakinek erről tapasztalata? Milyet éri meg beépíttetni?

Ez elég nehéz kérdés. Az utcai zaj „hangereje” akár 60-80 dB is lehet, az átlag új ablakok 30-32 dB körül szigetelnek. Ha az egyik üveget vastagabbra cseréled 4/6 mm, és hanglágy hézagtömítést tetetsz, akkor el lehet érni 36-38 dB-t. Utána már csak professzionális megoldások jönnek, több réteg ragasztott üveggel, közte hanglágy elválasztó réteg, stb. Méregdrágán. Gyakran találkozom olyannal, hogy rábeszélik az ügyfelet a 3 rtg üvegre, hangszigetelés szempontjából nem előny, a hangsúly a két különböző vastagságú és emiatt más rezgésű üvegen van.

Milyen műanyag ablak márkát érdemes választani? Mi a legjobb ár-érték arányú termék jelenleg Magyarországon?

Egy régi építésű társasházi lakás eredeti fa ablakait szeretném tavasszal kicseréltetni. Bízom abban, hogy előbb utóbb majd lesz otthon melege program, vagy panelprogram, vagy ki tudja mi lesz a neve a jövőben, ezért azzal is kalkulálni kell, hogy majd akkor is a lehető legnagyobb eséllyel megfeleljen a pályázati feltételeknek.
Mire gondoljak. figyeljek? (Pl. 10cm-es ablaktok, hogy a beforduló nikecell, és a redőny is elférjen egymás mellett rajta, s.t.b.)

Az interneten több vállalkozást is találsz. Leírod a pontos méreteket és az elvárásaidat, és többtől is árajánlatot kérsz. Én is így tettem. Nekem sikerült még-jobban lenyomnom az amúgy elfogadhatónak tűnő árat is. Nem bántam meg. Korrekt, pontos munkát kaptam. Szerintem, ne várj a tavaszig, mert akkortól már kevésbé tudsz kiharcolni kedvezményt, mert megint sok lesz a megrendelés. Nem kell félni, attól, ha még a hideg időben cserélik a nyílászárót, mert pillanatok alatt megtörténik a csere. Még csak kihűlni sincs ideje a lakásnak.

Hogy működik az ablakcsere folyamata, ha a meglévőnél kisebb ablakot szeretnék?

Társasházi lakásról van szó. Lakásfelújítást tervezünk, és a meglévő fürdőkád helyére zuhanykabint szeretnénk. A gond az az, hogy a mostani ablak méret miatt nem férne be a kabin. Erre a problémára egy kisebb ablak lenne a megoldás, legalább 20 cm-rel keskenyebb.  A kérdésem az lenne, hogy ilyenkor hogyan oldják meg az új, kisebb tok és a fal közötti rész beépítését?

Leggyakrabban szakszerű kőművesmunkával melléfalaznak, de az is elképzelhető hogy kisebb hézag esetén megfelelő takaróléccel eltakarható a nyílásba épített fa toldóstafli. De a te esetedben a melléfalazás ajánlott, amelyet legegyszerűbben méretre vágott Ytong téglával lehet kivitelezni, esetleg kisméretű tömör téglával.

Nyílászáró csere minden esetben a tok kibontásával jár együtt?

Pár éve épült házban szeretnék nyílászárót cseréltetni (jobb hő és hangszigetelés céljából). Ez csak tok kibontással oldható meg, vagy simán leakasztom, ráakasztom megoldással is? (gondolom nagyban függ attól, hogy milyen van, és mire cserélném)

Ajtók és ablakok a kerettel együtt kaphatóak, így a teljesen új ablakhoz kapnál keretet is. De ahhoz bontani kell a keretet. Ha találsz pont beleillő ajtót és ablakot az szerintem nagy mázli lenne. Amúgy nézd meg ha pár éve épült annak alapvetően újnak és modernnek kéne lennie és lehet elég lenne +szigetelés. A hangszigetelés ezzel persze nincs megoldva.  Próbálj gyártó logót keresni az ablakon ajtón akár kinyitva a belső szélein, ha megvan gyártó szerint keress modelleket úgy lenne esély sima kiakasztós cserére. De nézesd meg hogy ne vegyél rosszat, esetleg a pontos gyártó/típus is ha megvan úgy még jobb.

Ablakot cseréltünk, és a régivel mit csináljunk?

A vacak műanyag ablakainkat lecseréltük most mit csináljuk a keretekkel? Ha, fa lett volna most mehetne a kazánba egyszerűen :(. Kuka mellé meg persze nem tehetjük ki.

Cégünk igény esetén minden esetben elszállítja a kibontott és már nem használható ablakokat. Sajnos a kibontott tokok szinte minden esetben használhatatlanok lesznek, így már az ablakszárnyak megtartásának sincs értelme.

Ablakcsere után megjelenő penész eltüntetése? Mivel lehet?

Szellőzőket kellene beépíteni.

Arról ugye mindannyiunkban élnek emlékképek, amikor kint fújt a szél és belül pedig csukott ablak mellett is lobogott a függöny. És arra is emlékszünk amikor a Nagymama ránk szólt, hogy: „Ne dőlj neki a falnak Fiam, összekened a ruhádat, most volt meszelve!” Az az emlék is sokakban él, hogy milyen utálatos munka volt kiszedni a hamut a kályhából mielőtt újra begyújtott. Hát ezek azok a dolgok amiért akkor nem ismertük a penészes lakás fogalmát.

Ezeket a dolgokat hívjuk együttesen a lakás természetes szellőzésének.

Miket is? A rosszul záró nyílászárókat, a meszelt falat ami semmilyen formában nem gátolta a falak párafelvételét, és a kályhát, ami a kéményen keresztül rengeteg levegőt juttatott ki a lakásból. Nagyon fontos! Az a rengeteg levegő be is tudott jönni!

Komoly tévhit, miszerint csak a műanyag ablakok miatt penészedik a lakás. Az új típusú fa nyílászárók ugyanannak az építési szabványnak kell, hogy megfeleljenek, így légmentesen zárnak, és mivel felületkezeltek, még a nyers fa párafelvevő képességével sem rendelkeznek. Ezt megrendelőink tucatjai tudják saját tapasztalatukkal alátámasztani.

A régi fa ablakok mellett nem azért nem penészedtek a lakások, mert fából készültek, hanem azért, mert tömítetlenek voltak. A régi fa ablakok felújítása, körbeszigetelése nagyon sok esetben eredményez penészedést, azokban a lakásokban, ahol azelőtt a penészt még hírből sem ismerték.